În sesiunea din această toamnă, organizația ADAC (“Allgemeiner Deutscher Automobilclub”) a testat 26 scaune auto pentru toate grupele de vârstă (0,1,2,3).
Fiecare scaun testat a obținut un punctaj separat pentru sigurantă, operare, ergonomicitate, poluanți, mentenanță și un scor total cumulat, unde 50% este scorul obținut la siguranță. Cu cât scorul este mai mic, cu atât rezultatul este mai bun. Intervalele de referință sunt următoarele: 0.6-1.5 “foarte bine”, 1.6-2.5 “bine”, 2.6-3.5 “satisfacator”, 3.6-4.5 “suficient”, 4.6-5 “inadecvat”. Mai multe detalii despre testarea ADAC gasiți în acest articol.
Din cele 26 scaune testate, 14 au obținut scor “bine”, 7 modele “satisfăcător”, 4 – “suficient” si un singur model de scaun a “picat” testul primind scor “inadecvat”.
Așa cum menționăm și în consultații, este foarte important de verificat dacă scaunul auto ales a fost testat suplimentar și ce scor a obținut în cadrul testării.
Scaunele din categoria de vârstă 0/0+ – scoica auto – ne-au confirmat așteptările privind siguranța și confort. Din cele 12 modele testat, 11 au obținut calificativul “bine”. Scoica Maxi Cosi Pebble 360 (prindere în centura mașinii) și scoica Mima iZi Go modular X1 i-Size (prindere în centura mașinii și pe baza isofix) produse de BeSafe au primit “foarte bine” la criteriul siguranță.
În această sesiune, au fost testate 4 scaune din grupa 1 (care sunt folosite pana la aproximativ 4 ani), printre care si modelul lansat anul acesta Britax Dualfix iSense, care a obținut rezulatul “bine”.
Scaunele multi-grup sau cele care “cresc împreună cu copilul” sunt foarte atractive pentru părinți – un scaun de la naștere până la 12 ani! Însă rezultatele testelor de impact suplimentare sunt foarte îngrijoratoare. Toate cele patru scaune multi-grup testate în sesiunea toamnă 2021 au obținut scor total “suficient”. Combinația celor 3 grupe de vârstă într-un singur scaun plus durata lungă de utilizare a rezultat un compromis pe siguranță. Un compromis, care poate însemna viață într-un accident auto.
Scaunul care “a picat” testarea ADAC din toamna aceasta este Osann Oreo 360 II la criteriul poluanți, însă a obținut scor “bine” la siguranță.
În România, conform legislației, copiii cu o înălțime de până la 135 cm trebuie sa fie asigurați în scaune auto adecvate.
Conform standardului i-Size de omologare, copiii până la 15 luni trebuie transportați exclusiv cu spatele la sensul de mers (rear-facing).
Din 2017, pernele înălțătoare, fără spătar, sunt omologate de la 125 cm.
Alegerea unui scaun auto potrivit copilului este dificilă și uneori foarte provocătoare: informați-vă din surse sigure, cereți sfatul specialiștilor în domeniu, probați mai multe variante în mașină. Siguranța copiilor este responsabilitatea parinților și rolul scaunului auto este de a oferi aceasta siguranță în mașină.
ABC Design Aspen i-Size
Avova Sperber-Fix i-Size
Britax-Römer Baby-Safe 3 i-Size
Britax-Römer Baby-Safe 3 i-Size + baza reglabilă iSense
Britax-Römer Baby-Safe iSense
Britax-Römer Baby-Safe iSense + baza reglabilă iSense
Britax-Römer Dualfix iSense + baza reglabilă iSense
Chicco Seat4Fix
Chicco Seat4Fix Air
Cybex Sirona SX2 i-Size
Foppapedretti Isoplus
Graco Snugessentials
Graco Snugessentials + baza Snugride i-Size
Hauck Select Baby
Hauck Select Baby + baza Select
Jané Groowy
Jané Groowy + Nest i-Size
Joie i-Trillo LX
Lettas Murphy (916)
Maxi-Cosi Pebble 360
Maxi-Cosi Pebble 360 + baza FamilyFix 360
Mima iZi Go Modular X1 i-Size
Mima iZi Go Modular X1 i-Size + baza iZi Modular i-Size
Nuna Tres LX
Swandoo Marie 3
Osann Oreo 360 II
Foarte Bine
Bine
Satisfacator
Suficient
Inadecvat