Când accidentul auto nu ține de noroc sau ghinion…

23 Nov 2020

Lioredana Ciofu

Lioredana Ciofu

Vară, dor de vacanță, planuri de mare…

Cam așa încep multe povești de vacanță. Unele sfârșesc tragic, din păcate. Altele însă, care aveau toate ingredientele unui sfârșit trist, se termină cu bine și asta datorită prevenției!

Când știi că drumul e lung până la mare și copilul de 3 ani are puțină răbdare, îți faci planuri să pleci noapte, să doarmă copilul și să fie drumul mai liber. Așa a făcut și familia din povestea noastră, au plecat din Iași spre mare noaptea, să ajungă în zori și să se bucure de concediu.

Numai că după 2 ore de drum (liber, așa cum au sperat), drumul lor s-a terminat brusc. Cu o frână și impact frontal, la aprox. 80 km/h (erau în limitele legale, înafara localității, ca să clarificăm). Doi mistreți mari staționați pe carosabil, timpul de reacție redus la minim datorită înclinației drumului și vizibilitatea redusă pe timp de noapte au dus la producerea acestui accident.

 

Cum s-a terminat?

Care ar fi putut fi consecințele ne imaginăm cu toții, le-am văzut la știri suficient de des. Mașina în stare bună de funcționare, abilitățile șoferului și mai ales faptul că ambii părinți purtau centura de siguranță și copilul era în scaun auto potrivit vârstei, cu centurile corect strânse, au făcut ca nici unul din ei să nu sufere nici un minim traumatism.

Vedeți în imagini starea mașinii. La evaluare a fost declarată daună totală, airbag-urile frontale s-au declanșat la impact și toată partea din față a mașinii ar fi necesitat reparații extinse.

 

Și copilul?

Copilul dormea în momentul impactului. Era poziționat în scaun cu spatele la sensul de mers și, deși forța impactului a fost una mare, nici nu s-a trezit de la impact. S-a trezit speriat după, de la agitația părinților și apelurile la 112, însă nici un moment nu a avut de suferit fizic de pe urma acestui accident care ar fi putut fi tragic.

 

 De ce cu spatele la sensul de mers?

Imaginați-vă un impact frontal la 80 km/h când dormiți și aveți centura pusă (deși puțini părinți asigură copiii în centuri). Cu ce forță sunteți aruncați în centură și ce presiune este pe zona cervicală când capul este forțat înainte?

Ei bine, când stă cu spatele la sensul de mers, copilul, la impact frontal, oricât de puternic, este doar “impins” în scaun, se afundă în spătarul scaunului (vedeți în video de mai jos), astfel încât coloana îi este protejată de la coccis până la cervicală.

Scaunele cu spatele la sensul de mers pot face diferența între traumatisme și o sperietură în caz de accident, între viață și moarte în cazurile grave!

Credeți că familia din povestea noastră a plecat de acasă anticipând o astfel de întâmplare? Cu siguranță NU!

Nu vă încredeți în “nu mi se poate întâmpla mie”, “eu sunt un bun sofer”, “merg doar 10 minute”!

Ni se poate întâmpla tuturor, oricât de bine conducem și chiar și pe un drum scurt de 10 minute!

Protejați-vă copiii! Folosiți scaunele auto, recomandabil cu spatele la sensul de mers măcar până la 4 ani!

 

* Articol scris cu acordul celor implicați, pe baza informațiilor furnizate de aceștia.