10 greșeli frecvente în utilizarea scaunului auto pentru copii

15 Mar 2021

Lioredana Ciofu

Lioredana Ciofu

În Europa, 51% dintre scaunele pentru copii sunt utilizate incorect. 74% din aceste greșeli de instalare ar putea fi remediate dacă utilizatorii ar citi cu atenție manualul de instrucțiuni. În România, procentul copiilor care călătoresc fără scaun auto este covârșitor de mare, după cum putem observă cu toții în trafic, însă chiar și părinții care folosesc scaune auto deseori fie le montează incorect, fie poziționează copilul greșit în ele.

1. Nu strângem suficient centurile

Cea mai frecvent intalnită greseală este lipsă de tensionare corectă a centurilor. Deseori, din dorința de a nu incomoda copilul, nu strângem suficient centurile, iar acestea fie cad de pe umeri, fie nu susțin suficient copilul și acesta ajunge în poziții incomode în timpul mersului. Așa se întâmplă când îi cade bărbia în piept la somn frecvent, când stă cu spatele prea curbat sau când poate “evada” prea ușor din centuri.

Acest lucru poate fi remediat ușor prin tensionarea corectă a centurilor de siguranță.

Testul centurii se face prin “ciupirea” acesteia pe copil. Dacă putem să o ciupim între degete ca în imaginea atașată atunci centura este prea largă.

2. Îmbrăcăm copilul prea gros

Mai ales iarna, în grabă, pentru a nu-i fi frig copilului, de multe ori îl punem cu tot cu geacă/salopetă în scaunul auto. Acest lucru poate fi periculos, deoarece ne împiedică să tensionăm corect centurile. Oricât de mult am strânge, rămâne mult volum de aer în hainele groase de iarnă, care în cazul unui impact se va comprima și centurile vor rămâne largi, punând în pericol copilul. Un alt motiv pentru care sunt de evitat hainele groase în scaun este că de cele mai multe ori sunt alunecoase, și nu vom putea poziționa corect centurile, acestea alunecând de pe umeri.

Așteptați 10 minute să se încălzească mașina, apoi scoateți geaca/salopeta și puneți copilul în scaun, sau folosiți haine în straturi, din materiale termice, lână, fleece, softshell subțire. Astfel, va fi mai ușor să îndepărtați straturi de pe copil când îi este cald și să îl îmbrăcați la loc când ieșiți în frig.

3. Nu montăm scaunul corect

Cele mai frecvente erori de instalare sunt: conectarea incorectă a isofix-ului sau piciorului de sprijin sau top tether (vă puteți ghida după indicatorii verde/roșu pentru a verifica o instalare corectă); instalarea centurii prin altă zonă decât cea indicată pe scaun (ghidaje roșii pentru montajul cu fața la sensul de mers și albastre pentru montaj cu spatele la sensul de mers); netensionarea centurii de siguranță peste scaun. Toate aceste erori cresc riscurile la care expunem copiii. Nici cel mai bun scaun nu va proteja copilul dacă este montat greșit!

4. Nu poziționăm centurile și tetiera corect

Centurile trebuie poziționate de la înălțimea umerilor copilului. Dacă ele sunt poziționate prea jos riscăm o postură incorectă în scaun, iar dacă sunt poziționate prea sus riscăm să alunece de pe umeri în cazul unui impact. De cele mai multe ori tetieră se reglează o dată cu poziția centurilor, astfel că dacă centurile sunt reglate incorect și tetieră va fi greșit poziționată. Este important ca tetieră să încadreze corect capul pentru protecție optimă.

5. Utilizăm scaune prea vechi sau incomplete

Producătorii recomandă utilizarea unui scaun un timp limitat (de obicei între 7-10 ani). Chiar dacă pare în stare bună, un scaun se poate deteriora în timp, atât din cauze naturale (îngheț, căldură excesivă, raze UV) cât și din cauza șocurilor mecanice și loviturilor din utilizarea frecventă. Nu îndepărtați niciodată protecțiile de centuri sau elemente din husa scaunului, acestea contribuie la siguranța copilului și utilizarea unui scaun incomplet poate pune copilul în pericol!

6. Utilizăm centurile peste limita de omologare

Fiecare scaun are clar menționate în manualul de utilizare limitele până la care poate fi folosit și modalitățile de montaj (cu centura sau isofix, cu spatele sau cu fața la sensul de mers). De cele mai multe ori însă, utilizatorii nu mai verifică manualul și după instalarea inițială, astfel încât atunci când crește copilul rareori verifică dacă mai este adecvat poziționat scaunul. Cea mai frecventă greșeală in acest sens este utilizarea centurilor proprii ale scaunului după limita lor de omologare. Când sunt poziționate cu fața la sensul de mers, aproape toate scaunele permit utilizarea centurilor proprii doar până la 18 kg, chiar daca limitele maxime de folosire a scaunului sunt până la 25 sau chiar 36 kg. Peste 18 kg copilul poziționat cu fața la sensul de mers trebuie asigurat în scaun cu centura mașinii ghidată corect prin elementele scaunului, iar centurile proprii ale scaunului trebuie depozitate sau îndepărtate, după cum prevede manualul scaunului.

7. Poziționăm copilul greșit

Mulți părinți se plâng că poziția copilului în scaun nu este una comodă sau că îi cade bărbia în piept copilului în timpul somnului. Aceste lucruri pot fi de cele mai multe ori corectate prin poziționarea copilului în mod corect în scaun. Așezați copilul cu șezutul în scobitura scaunului, cu spatele drept sprijinit de spătarul scaunului, prindeți centurile și tensionați-le corect. Dacă și tetiera și centurile sunt poziționate corect, veți obține cea mai bună postură pe care scaunul v-o poate oferi în mers și preveniți poziția neconfortabilă din timpul somnului.

8. Folosim accesorii periculoase

Este foarte tentant să mai adăugăm câte o pernuță sau vreun accesoriu care să îi susțină capul copilului în somn în timpul mersului. Însă, dacă accesoriile nu au fost incluse în scaun sau dacă nu sunt recomandate în mod expres de către producător ca fiind compatibile cu scaunul, atunci poate fi extrem de periculos să le folosim. Nu știm dacă, în cazul unui impact, pernuțele și alte suporturi pentru zona cervicală, neomologate, nu vor adăuga presiune suplimentară pe zona gâtului, producând leziuni majore.

Centurile pe care le vedem în reclame că susțin fruntea copilului în somn în timpul mersului pot fi la fel de periculoase: în cazul unui impact fie alunecă în sus, si acesta este cel mai fericit caz, fie alunecă în jos pe gâtul copilului și cresc riscul fracturii cervicale sau a altor leziuni permanente.

9. Folosim scaune incompatibile cu mașina

Când vrem să instalam un scaun în mașină ar trebui să consultăm mai întâi manualul mașinii să vedem pe care dintre locuri este permisă poziționarea acestuia, apoi manualul scaunului sau site-ul producătorului pentru a verifica compatibilitatea cu mașina. Dacă mașina nu are prindere de tip IsoFix nu vom putea monta un scaun care se fixează cu acest sistem. Chiar dacă scaunul are prindere în centuri, trebuie verificate anumite aspecte de compatibilitate: dacă spre exemplu locul pe care vrem să îl fixăm are compartiment de depozitare în podea atunci nu vom putea pune un scaun cu picior de sprijin peste acel compartiment; dacă locul din mijloc are podeaua mai ridicată este posibil să nu putem extinde corect piciorul de sprijin al scaunului. Exemplele pot continua.

10. Nu citim manualul de instrucțiuni

Ultima dar probabil cea mai importantă eroare pe care o facem este că nu citim manualul de utilizare al scaunului. Acesta ne spune tot ce avem nevoie sa știm despre scaun, de la compatibilitatea lui cu mașina noastră, la instrucțiunile clare de montaj și limitele până la care poate fi folosit scaunul nostru. Pentru a vă asigura de cel mai înalt grad de siguranță al copilului în mașină, citiți întotdeauna manualul de instrucțiuni al scaunului înainte de a pleca la drum! 

Dacă aveți nevoie de suport suplimentar la achiziție sau la instalare, apelați la un consultant specializat care vă poate scuti de zeci de ore de căutări în doar câteva minute!